The Last Man on Earth Review (Serial): one man show Will Forte, o odisee a ridicolului

Posted on Apr 26 2015 - 6:50pm by Radu Iorga

Ideea de ultim om rămas pe Terra a fost foarte des explorată în cinematografie, inclusiv în pelicula “I am Legend” cu Will Smith. De această dată conceptul primeşte o abordare amuzantă, prin intermediul serialului The Last Man on Earth, difuzat de FOX. Avându-l pe Will Forte în rol principal, serialul a debutat în această primăvară şi include 13 episoade, ultimele 2 urmând să fie difuzate în săptămânile viitoare.

last man 2

După 11 episoade putem totuşi trage câteva concluzii pertinente. Will Forte este unul dintre actorii care au făcut istorie la Saturday Night Live şi probabil singurul personaj SNL care a primit un film propriu de lung metraj care să fie chiar amuzant sau reuşit. E vorba despre faimosul Macgruber, care a dus conceptul de parodie a unui agent secret la un nou nivel.

În ultimii ani un alt Will Forte şi-a făcut apariţia în diferite roluri secundare în comedii. În “The Watch” aveam un poliţist vag libidinos şi foarte ironic, în vreme ce în “That’s My Boy”, Forte era genul de bărbat pudic şi îmbătrânit prea devreme. The Last Man on Earth ni-l aduce în prim plan pe Phil Miller, jucat excelent de Forte, drept ultimul supravieţuitor rămas pe Terra după ce o epidemie globală a ucis populaţia.

last man 1

Primele 2 episoade se petrec cu acest personaj singular, care face exact ce am face noi toţi dacă am fi singuri pe Terra: bea şi mănâncă ce vrea, sta la Casa Albă, fură toate picturile din muzee, urinează unde vrea, îşi lăsă o barbă uriaşă şi leneveşte toate ziua. Phil Miller dă foc la obiecte uriaşe, sparge vitrine de magazine, dar după câteva luni de distracţie intervine singurătatea.

De aici încolo Phil îşi fabrică prieteni sub forma unor mingi de volei, fotbal sau biliard, după modelul lui Tom Hanks şi Wilson în Castaway. Apoi apare şi speranţa sub forma lui Kristen Schaal, a cărei voce o auzim săptămânal în animaţie Bob’s Burgers. Ea joacă aici rolul lui Carol Pilbasian, ultima femeie de pe Terra, care apare în viaţa lui Phil Miller şi care e foarte, foarte enervantă pentru personajul nostru principal.

last man 3

Inevitabil cei doi se cuplează, se căsătoresc şi încep o căsnicie forţată şi neplăcută pentru Phil. Carol găteşte totul vegan, cu accentul pe oribile chiftele din fructe şi legume, iar Will visează la un manechin dintr-o vitrină. Lucrurile se schimbă după câteva episoade, atunci când apare simpatică Melissa Shart, jucată de January Jones, un personaj feminin foarte interesant din Man Men, fosta consoartă a lui Don Draper.

Superba January Jones îl face imediat pe Phil Miller să saliveze şi să îşi dorească să nu fie căsătorit cu Carol. În fine, nu vă voi povesti tot serialul, dar cert e ca pe undeva pe la jumătatea sezonului glumele au devenit ridicole, iar Phil a devenit foarte libidinos. Mitomania să incredibilă, care îl face pe acest “ultim om” să apară la un moment dat cu părul făcut permanent şi cu haine diferite, pozând drept fratele său geamăn va enerva cu siguranţă privitorii.

last man 5

După jumătatea sezonului serialul se axează pe încercările lui Phil de a o cuceri pe Melissa, deşi mai apare un mascul în peisaj, un bărbat gras şi simpatic numit Todd. El este un personaj timid, naiv, dar plin de bunătate, de care Phil profita din plin şi pe care acesta îl sapa, mai ales că el leagă o relaţie cu Melissa. Apoi către final de sezon se mai adăugă câteva personaje, iar treptat domnul Miller devine oaia neagră a grupului şi ajunge să fie marginalizat.

Practic întreg serialul ne prezintă decăderea sa de la “preşedintele SUA”, la ultimul bărbat, apoi un mincinos incorigibil şi apoi un personaj insuportabil. Totul culmina cu apariţia unui bărbat fatal, care seamănă cu acel mascul feroce din reclama “Old Spice” şi pe care îl cheamă tot Phil Miller. Sunt momente în care ne simţim jenaţi de minciunile lui Phil Miller, pentru că el instant inventează un film preferat, inventează că a făcut armată şi cam orice altă laudă pentru a o cuceri pe Melissa sau a părea cool.

last man 4

January Jones reuşeşte să ne calce pe nervi prin modul în care se poartă cu Phil, în ciuda defectelor acestuia, ea fiind extrem de înţepată pentru o femeie care nu prea are alternative pe planeta goală de masculi. Carol e probabil personajul cel mai realist, un fel de faţă hipster/indie, care mimează naivitatea şi ştie să îl ţină bine în lesă pe masculul mitoman menţionat mai sus. Todd e personaj balast, ca şi restul celor apăruţi în ultimele episoade.

last man 6

Să sperăm că în cele două episoade rămase vom scăpa de minciunile şi jena provocate de Miller, deoarece acest tip de glumă devine perimata. Iar chinurile recente ale personajului principal, de la arsura solară, la izolare şi divorţ nu sunt meritate de acest om altminteri destul de haios. În concluzie, deşi serialul mai are cam 40 de minute pentru a-mi schimba părerea, el rămâne o producţie de nota 7 şi nu e cea mai reuşită operă a lui Will Forte, în ciuda faptului că el ţine în spate The Last Man on Earth.